ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 7 (33)

Святкуємо 150 років Лесі Українки: лекції, конкурси, вистави

Виставка сценографії, конкурс на кращу декламацію, виставка ілюстрацій, концерти та масові вшанування пам’яті – до 150-річчя з дня народження Лесі Українки готуються і в Україні, і за кордоном. Найбільше заходів заплановано в Житомирській, Волинській областях і Києві. Також є ініціативи в Лондоні, США та Будапешті. За форматом – це й офлайн-події, і віртуальні, і змішані. Редакція «Читомо» зібрала добірку заходів, присвячених творчості та діяльності Лесі Українки.

#UKRAINEEVERYWHERE: місяць культурної дипломатії України у Вікіпедії

Це виключно кількісне вимірювання музейної діяльності залишилося нам у спадок від радянської системи, коли музеї працювали як установи пропаганди…

Про «морських свинок», аспіранток-офіціанток та «дірявий трубопровід». Три погляди на те, як це — бути жінкою в науці

11 лютого відзначають Міжнародний день жінок і дівчат у науці. hromadske запитало в трьох українських науковиць, чи зазнають вони дискримінації з боку колег, хто їх надихає і як це — бути жінкою в науці.

Бібліотека «Гомера Гуцульщини» повернулася в Україну

У Львівському історичному музеї відкрилася виставка книг з приватної бібліотеки письменника, філософа, перекладача, Станіслава Вінценза, якого називають «Гомером Гуцульщини».

Читати далі

10 лекцій TED для тих, хто страждає від творчого вигорання і втоми

Якщо вам знайоме відчуття творчого вигорання та втоми, ось 10 лекцій TED, які допоможуть з’ясувати, як можна швидко заспокоїти нервову систему, налагодити стосунки з іншими людьми та відшукати внутрішню рівновагу.

Як це – бути пухнастим бібліотекарем у Кременчуці

Кіт Рудий Панько давно став зіркою відділу абонементу центральної міської бібліотеки Кременчука. Читачі не можуть пройти байдуже повз такого пухнастого красеня. Багато хто цікавиться, звідки у бібліотеці з’явився кіт.

Читати далі

Тримачі-кити, закладки з Дартом Вейдером і таємні бокси: добірка книжкових аксесуарів

Якщо на вашому холодильнику ще не висить скретч-постер зі списком книжок, які треба прочитати, а для закладок ви використовуєте все, що трапиться під руку (іноді навіть хвіст свого кота), то цей матеріал точно для вас. Вікенд підготував добірку книжкових аксесуарів та розповідає, де і за скільки їх можна придбати.

Фотографи змінюють те, як ми бачимо тварин

Популярна культура може створити стереотипи про «приємних» панд або «злих» змій – BBC підготували добірку дивовижних фотографій, які назавжди змінять ваше уявлення про тварин

Читати далі

Інформаційний дайджест № 7 (33) від 19.02.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України