ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ №6

 

Розвиток ОТГ: як бібліотеки допомагають розвивати громади

Сьогодні в Україні діють 15 600 публічних бібліотек. 81% з них знаходяться в сільській місцевості, 24% увійшли до складу об’єднаних територіальних громад. Чимало з них не відповідають потребам сучасної людини та суспільства. Тому зараз ведеться активна робота над кардинальною зміною підходів до функціонування системи бібліотек в Україні.
 

Імітація чи справжні дослідження: що відбувається з науковими публікаціями в Україні

Міністерство освіти і науки України так і не уклало договір з компанією Elsevier, яка надає доступ до міжнародних наукометричних баз даних Scopus. Таке рішення у відомстві ухвалили через те, що у каталогах цих баз було виявлене видання з окупованого Криму. Читомо попросило кандидата біологічних наук Олексія Болдирєва розповісти про те, що дійсно відбувається з науковими публікаціями та наукою в Україні.
 

НАУКОВІ дрони, ДИВНІ яйця динозаврів та “слух” РОСЛИН!

Новий формат – “З перших вуст”. Тут вчені та екперти розповідають про наукові новини, вражаючі відкриття та (в перспективі) про результати власних досліджень.
 

Стартувала Книга року ВВС-2020

Щорічний конкурс “Книга року ВВС” почався з публічної віртуальної дискусії “Чи замінять серіали читання романів?”.
 

Пліснява з Чорнобильської зони може захистити астронавтів від радіації

Команда дослідників з Університету Північної Кароліни та Стенфордського університету перевірила життєздатність гриба, виявленого в деяких знищених ядерних реакторах на колишньому майданчику Чорнобильської АЕС. Дослідники вважать, що його можна використати для захисту астронавтів від радіації.
 

Що ваш підпис може розповісти про ваш характер. Таємниці графології

Графологія – наука, яка вивчає зв’язок між почерком людини та її характером. Пропонуєм поглянути на це вчення ізсередини і навчитися читати себе та інших по одному лише підпису.

Інформаційний дайджест №6 від 14.08.2020 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України