ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 29 (55)

Анатолій Загородній: «Потрібно змінити підхід до розуміння ролі науки у розвитку держави»

Україна купила потужний британський криголам James Clark Ross. Скільки він коштує

Український Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ) підписав акт про купівлю легендарного криголаму James Clark Ross у Великої Британії.

Хто в ліс, хто по дані: інтерв’ю з Альберто Каїро

Графік чи таблиця? Червоний чи синій колір? Коли доводиться робити презентацію з купою даних, виникає стільки питань, що часом голова йде обертом. Разом з журналістом, дизайнером, автором книжок і професором Університету Маямі Альберто Каїро поговорили про те, як краще візуалізувати свої і сприймати чужі дані. 

Людські мозкові органоїди утворили світлочутливі зачатки очей

Група дослідників із Німеччини, США та Франції розробили технологію вирощування органоїдів мозку із зачатками зорової системи. Вирощені ними органоїди утворили пару примітивних зорових структур, очних келихів, які утворені з різних типів клітин та здатні реагувати на світло. Опис технології опублікований у журналі Cell Stem Cell.

Читати далі

Науковці відтворили голос Тараса Шевченка! Послухайте це неймовірно)

Науковці відтворили голос Тараса Шевченка.

Штучний інтелект зможе діагностувати деменцію за день

Науковці Кембриджського університету тестують систему штучного інтелекту, який, за прогнозами, зможе діагностувати деменцію після одного сканування мозку.

Читати далі

Фраза “трансгенні жири” — нісенітниця. Ось чому

Цей допис про наболіле. Нещодавно бачила гарну статтю від “Про Здорове” на тему жирів, що загалом жири необхідні для нашої життєдіяльності, але треба уникати транс-жирів. І в дописі все гарно . У коментарях у репості хтось написав про “трансгенні жири” і в мене почало око сіпатися. Розберемося з азами.

Пастки з ДНК, секвенування геному, фармакогенетика: інтерв’ю з Денисом Пашевіним

Гість подкасту – кандидат медичних наук, співробітник відділу Загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології Денис Пашевін.

Слухати подкаст