ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 26 (52)

УІК затвердив оновлений перелік бібліотек для поповнення бібліотечних фондів у 2021 році

Український інститут книги оновив перелік відібраних бібліотек, які отримають книжкові видання для поповнення бібліотечних фондів у 2021 році.

Тамара Гундорова: «Україна — не terra incognita на мапі світової літератури»

В інтерв’ю для The Ukrainians докторка філологічних наук і завідувачка відділу теорії літератури Інституту літератури ім. Тараса Шевченка НАН України розповіла, чому письменниця Ольга Кобилянська протестувала проти біологізму, Каменяр виявився не каменярем, а Шевченко — дармограєм, а також, чим література може бути корисною для сучасної людини.

Розпочалася цифровізація бібліотек Херсонщини — передали 200 комп’ютерів

Сьогодні в бібліотеці імені Олеся Гончара для громад Херсонщини передали 200 комп’ютерів, які буде встановлено в сільських бібліотеках. Завдяки цьому жителі сіл зможуть підвищити рівень своїх цифрових навичок, користуватися послугами державних та приватних сервісів та матимуть вільний доступ до інтернету.

Елла Лібанова: Нас має бути не більше, ми маємо жити довше і краще

Про те, як українці змінилися за 30 років незалежності, як на них вплинула пандемія, що робити з антивакцинаторськими настроями, коли буде перепис населення – в інтерв’ю РБК-Україна розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Елла Лібанова. 

Читати далі

Збірку Жадана номінували на конкурс «Найкрасивіша книжка року 2020» у Польщі

Переклад книжки Сергія Жадана представлено у списку номінантів польського конкурсу «Найкрасивіша книжка року 2020».

Переклади виступів «Місяця авторських читань-2021» викладуть у текстовому форматі

Виступи учасників Сьомого міжнародного фестивалю Місяць авторських читань стануть доступними для читання. Про це Читомо повідомили організатори.

Читати далі

Випередили Маска. Американському стартапу дозволили протестувати на людях імпланти для «читання думок»

Компанія Synchron Inc. з Нью-Йорка заявила, що раніше за компанію Ілона Маска отримала від FDA дозвіл протестувати свої мозкові імпланти на людях.

5 рослин-чужинців, які загрожують Україні

Вони легко долають величезні відстані, використовуючи літаки, кораблі, потяги та автомобілі заради вторгнення своїх армій. Вони захоплюють простір та змінюють ландшафти, руйнують економіку та погіршують здоров’я людей. Як і в стереотипних прибульці з фільмів, їхні тіла зеленого кольору. Однак жодного відношення до космосу ці войовничі організми не мають.

Читати далі