ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 24 (50)

Віталій Цимбалюк: «Побоююся, що медична наука може відійти у небуття»

Нещодавно дійсним членом Національної академії наук України відділення біохімії, фізіології та молекулярної біології став Віталій ЦИМБАЛЮК — президент НАМН України, академік НАМНУ, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор. Чим не слушна нагода привітати його з цим високим науковим визнанням? «Урядовому кур’єру» він розповів, як увійшла в його життя нейрохірургія і чим привабила наукова царина.

У Краматорську відкрили пам’ятник Василю Стусу

У Краматорську відкрили скульптурну композицію, присвячену видатному українському поету і дисиденту Василю Стусу.

Андрій Курков: «Стабільність – це аномалія»

У межах Дискусійного ПЕН-клубу, що втілюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, досвідчені журналісти говорять з інтелектуалами, письменниками, лідерами думок про питання засадничі, світоглядні. Розмовою журналістки та медіаменеджерки Наталії Гуменюк із письменником, президентом Українського ПЕН Андрієм Курковим продовжуємо цикл інтерв’ю «Україна на зламі епох».

Лікар замість Лаври: як працював Володимир Караваєв

Чому прочани йшли у Лавру, а потрапляли до лікаря? Як Караваєв безкорисливо працював, але став заможним землевласником? І чому Київський університет не відпустив 70-річного професора? Історик Олександр Вітолін розповідає про життя відомого лікаря.

Читати далі

Мільярдер Джефф Безос успішно злітав у космос

Мільярдер Джефф Безос у вівторок відлетів у космос на своєму ракетному кораблі New Shepard, який збудувала його компанія Blue Origin.

Технологія в італійських музеях стежить за тим, як люди дивляться на твори мистецтва

У музеях італійського міста Болонья впровадили технологію ShareArt – за допомогою камер система оцінює, як довго і наскільки пильно відвідувачі розглядають експонати, а потім виставляє творам мистецтва “оцінку привабливості”. Про це повідомляє Bloomberg.

Читати далі

В Амстердамі з’явився перший у світі надрукований на 3D-принтері сталевий міст

У столиці Нідерландів Амстердамі відкрили перший у світі надрукуваний на 3D-принтері сталевий міст. На його створення витратили шість тонн нержавіючої сталі.

Єгиптологи відновили розірваний 2300-річний сувій Книги мертвих

Вчені з Нової Зеландії та США відновили розірваний сувій давньоєгипетської Книги мертвих віком 2300 років. На лляній тканині знайшли нанесені заклинання і гімни, що супроводжували в загробний світ людину на ім’я Петосіріс. Про це повідомляє видання Live Science.

Читати далі