ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 2 (28)

#НОВИНИ_ТИЖНЯ

Оксана Кісь — знана українська науковиця, авторка кількох монографій та численних наукових статей, президентка Української асоціації дослідниць жіночої історії. Саме вона чи не першою в Україні на повен голос заговорила про гендер і жіночу історію, а до того ж, розробила авторські курси.

Національний ботанічний сад. Його небезпідставно називають одною із візитівок Києва, адже ця туристична принада знана серед киян і гостей столиці. За різноманітністю колекцій живих рослин, масштабами території та рівнем наукових досліджень він належить до найбільших ботанічних садів Європи. Однак, не всі знають, що засновник Ботанічного саду — уродженець Полтави, вчений, ботанік, селекціонер, генетик, академік Микола Гришко, 120 років від дня народження якого виповнилося 6 січня. З ініціативи Українського інституту національної пам’яті згідно із Постановою Верховної Ради «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році» ювілей видатного українського вченого відзначається цьогоріч на державному рівні.

#ДІМ

Як організувати книжки вдома: три бібліотеки киян-книголюбів

Якщо ви запеклий книгочитун, та ще й надаєте перевагу паперовим книжкам перед електронними, врешті постане питання: що робити з горою літератури, яка починає витісняти вас з житла? Довго і щасливо сусідувати з книжками допоможе організація бібліотеки.
Спеціально для Вікенду авторка телеграм-каналу «Непозбувний книгочитун» Тетяна Гонченко з’ясовувала, як організувати домашню бібліотеку, щоб в ній не загубитися.

#ТЕХНОЛОГІЇ

Роботи Samsung наллють вина та нагадають зробити перерву у роботі

Робот на ім’я Bot Handy від Samsung зможе налити і принести вам вина, закинути речі у пральну машину і завантажити тарілки у посудомийну. Він має одну руку, може дотягнутися до вищих полиць та розпізнає об’єкти за допомогою камер і штучного інтелекту. Робота представили на конференції CES 2021, а разом з ним і робота-персонального помічника Bot Care, який може нагадати про дзвінок по роботі, зустріч або необхідну перерву.

#ЩОСЬ_ЦІКАВЕ

В Україні створили унікальну бібліотеку книжкових відеооглядів

В Україні вперше створюють бібліотеку книжкових відеооглядів. Ця соціальна ініціатива за підтримки Українського культурного фонду спрямована підвищити рівень читання в країні, а ще розвіяти міф про те, що сучасна паперова література вже не є актуальною.

Наука як по маслу: подкасти за участі авторів Моя наука (і не тільки)

Подкасти — це дуже приємний та корисний спосіб провести свій час: під час прогулянки, чи тягнучки в транспорті, чи то пак під час хатнього прибирання чи ранкової зарядки можна зануритися у цікаві розповіді. А якщо ці подкасти ще й науково-популярні, то це взагалі супер!

Інформаційний дайджест № 2 (28) від 15.01.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України