ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ № 12 (38)

Не база даних, а пошуковик: як виглядає сучасний Зведений каталог для бібліотек

Кандидатка наук з соціальних комунікацій, директорка Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського та президентка Української бібліотечної асоціації Оксана Бруй розповідає, для чого Зведений каталог бібліотечних інформаційних ресурсів потрібен державі й громадянам, як він поліпшить взаємодію з бібліотеками, а також ділиться думками щодо способів організації такого сервісу в нашій країні.

SpaceX цього року має вивести “Січ-2-30” на орбіту

Державне космічне агентство України, яке нещодавно очолив Володимир Тафтай, на початку 2021 року представило концепцію Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2021-2025 роки.

IV книжковий фестиваль Book Space у Дніпрі оголосив фокус-тему і готується до офлайну

IV Міжнародний книжковий фестиваль Book Space відбудеться 3-5 вересня в Дніпрі. Цього року організатори планують усі заходи провести на відкритій локації – Фестивальному причалі, що на міській набережній. Про це стало відомо з сайту фестивалю.

Що не так з українським ринком книг і чи можна його “вивести у світ”. Британська експертна оцінка

Останніми роками український креативний сектор став у рази активнішим на міжнародному рівні, зокрема і в книжковій галузі.

Читати далі

В Україні з’явилася цифрова бібліотека Librarius

В Україні розпочала роботу електронна бібліотека «Librarius – тисячі книжок завжди з тобою». Застосунок вже доступний на iOS та Android. Про це повідомив розробник проєкту Антон Мартинов у фейсбуці.

«Він сказав: «Думаю, їй одногрупник усе розв’язує». Інтерв’ю з математикинею Оленою Ванєєвою

Читати далі

«Г’юстоне, у нас проблема». 14 захоплюючих фільмів про космос

12 квітня в Україні відзначається День космонавтики. НВ зібрав список найкращих фільмів про космічні подорожі.

У мережі з’явилася інтерактивна мапа локацій з античної літератури

У мережі з’явився проєкт ToposText – відкрита інтерактивна мапа локацій з античної літератури. Про це повідомляє Your art. Проєкт розробив грецький фонд Aikaterini Laskaridis Foundation. Окрім мапи на сайті ToposText можна знайти архів античних текстів про 6000+ грецьких міст, колоній, святилищ, археологічних розкопок, музеїв та інших визначних пам’яток.

Вушна паличка, смітник і туалет: цікаві та кумедні розумні пристрої

Уяви, що ти сидиш на розумному унітазі, колупаєшся у вухах розумною паличкою та одночасно дивишся серіальчик у розумному дзеркалі, а поруч розумний котячий туалет сам прибирає какульки. Думаєш, це хвора фантазія Вікенду? А ось і ні — це наше сьогодення. Ми зібрали смарт-пристрої, що мають бути в кожному домі (але це не точно).

Інформаційний дайджест № 12 (38) від 16.04.2021 / metod@dntb.gov.ua / zolotova@dntb.gov.ua
Відділ науково-методичної та комунікативної діяльності – ДНТБ України