Міжнародний День Науки в ім’я Миру та Розвитку
«Наука для суспільства та разом з ним у боротьбі проти пандемії COVID-19»

Державна науково-технічна бібліотека Україна 10 листопада традиційно відзначає Всесвітній День Науки в ім’я Миру та Розвитку (https://en.unesco.org/commemorations/worldscienceday) (World Science Day for Peace and Development), який покликаний підкреслити роль наукових досліджень для  розвитку суспільства та його добробуту

Наука є одним з інструментів суспільства на шляху досягнення прогресу, проте  робота над підвищенням усвідомлення світовою громадськістю її практичної користі, завжди вимагала чималих зусиль, а без підтримки основної частини суспільства її роль і часто знецінювалась. У зв’язку з цим, на загальній конференції ЮНЕСКО, яка проходила у 2001 році було прийнято рішення – офіційно заснувати Всесвітній День Науки в ім’я Миру та Розвитку, задля встановлення діалогу   між наукою та суспільством  шляхом інформування громадян про результати наукових досліджень,  їх короткотривалий і довготривалий вплив  на нашу планету. Вперше Всесвітній День Науки був відзначений у 2002 році.

Безпрецедентного 2020 року, коли пандемія COVID-19 продемонструвала вирішальну роль науки у подоланні глобальних проблем,  відзначення  Дня Науки символічно відбувається під гаслом “Наука для та з суспільством у боротьбі проти пандемії COVID-19”.

Серед  ключових напрямків, які ЮНЕСКО називає критичними у протистоянні  з вірусом є: 

  • підтримка  міжнародного наукового співробітництва
  • безперешкодний відкритий доступ до наукової літератури
  • швидке поширення результатів досліджень 
  • терміновий перехід до Відкритої науки.

Під егідою ЮНЕСКО проводиться низка різноманітних заходів спрямованих як на роботу з науковими та навчальними колективами, так і на тісну взаємодію з урядовими організаціями задля поширення знань про науку та встановлення миру. 

Державна науково-технічна бібліотека України приєднується до святкування і бажає всім тільки світлих почуттів до науки та наукової спільноти!  Нехай у цей день Ви дізнаєтеся щось нове!

Якщо ж Ви в пошуках наукових матеріалів на тему SARS-CoV-2 (COVID-19) – зверніться до OUCI (https://ouci.dntb.gov.ua/), який за пошуковим запитом “COVID-19” пропонує доступ до 109 222 публікацій. 

Ознайомитись з нашими іншими  науковими проєктами можна за посиланням: https://bit.ly/3k8DNgp 

Рекомендації ЮНЕСКО щодо впровадження Відкритої науки: https://bit.ly/2I8ICJJ