Понад 50 передових експертів, півтисячі учасників та 2 дні активного обміну досвідом – завершилася ІІ Міжнародна конференція “Відкрита наука та інновації в Україні”

Завершилася ІІ Міжнародна конференція “Відкрита наука та інновації в Україні”, що тривала онлайн 26-27 жовтня 2023 року. Подія вдруге стала масштабним майданчиком для експертного обговорення кращих практик відкритої науки та інновацій, а також можливостей їхнього впровадження в Україні.

Конференція зібрала понад 50 українських та закордонних спікерів, які є лідерами та визнаними фахівцями цієї сфери, та близько півтисячі учасників. 

Відкриваючи захід, заступник міністра освіти і науки України Денис Курбатов відзначив, що для світової спільноти ключова роль відкритої науки стала найбільш очевидною під час глобальної кризи, спричиненою пандемією коронавірусу. Для України ж, окрім викликів від COVID-19, надактуальним це питання зробило широкомасштабне вторгнення рф у лютому 2022-го.

“Саме тому вже зроблені конкретні кроки щодо впровадження цієї ініціативи, зокрема затверджено Національний план щодо відкритої науки. Серед основних завдань плану, які ми реалізуємо, – забезпечення відкритого доступу до наукових результатів і науково-технічної інформації та забезпечення широкого доступу до наявної дослідницької інфраструктури. Ми очікуємо, що ефективне і швидке впровадження відкритої науки в Україні може стати основою перезапуску національної наукової системи”, – зазначив Денис Курбатов.

В.о. генерального директора директорату науки та інновацій МОН Григорій Мозолевич розповів про перші результати у впровадженні згаданого плану. Зокрема, уже схвалений на рівні уряду законопроєкт, який внесе в українське законодавче поле сам термін відкритої науки та низку інших важливих визначень. Також на основі проєкту Львівської політехніки “Open4UA” МОН готується сформувати новий законопроєкт щодо науково-технічної інформації та загалом переглянути підходи до оцінювання наукової діяльності ЗВО та наукових установ.

“Нами вже заплановано створення відповідної робочої групи, і цей проєкт має стартувати наступного місяця”, – повідомив Григорій Мозолевич.

В.о. директора Державної науково-технічної бібліотеки України Алла Жарінова нагадала, що велику увагу в плані присвячено Національній електронній науково-інформаційній системі (URIS), створенням якої займається саме ДНТБ. Система вже зареєстрована в EuroCris та DRIS, у режимі дослідної експлуатації працює низка модулів, а також вперше цього року в URIS проводяться конкурси проєктів наукових досліджень і розробок МОН.

“Тобто ми зі свого боку вважаємо, що робимо досить велику справу, щоб доєднатися до європейської спільноти та впровадити принципи відкритої науки. І це стосується не тільки URIS, а й інший проєктів, наприклад, торік на базі ДНТБ України було створено Національний консорціум ORCID”, – зауважила Алла Жарінова.

Конференція складалася з основної сесії та 5 панелей: 

  1. На шляху до відкритої сталої національної дослідницької інфраструктури.
  2. Від метрик до змісту: переосмислення практик оцінювання наукових досліджень.
  3. Забезпечення доступу до результатів наукових досліджень та освітніх ресурсів.
  4. Відкрита наука для забезпечення відтворюваних, етичних та громадських досліджень.
  5. Інновації в Україні: Відкриття нових горизонтів.

Переглянути виступи онлайн можна на YouTube за цими посиланнями:

Організатори заходу: Міністерство освіти і науки України та Державна науково-технічна бібліотека України у партнерстві з TIB – Лейбніцьким інформаційним центром науки і технологій.