18 травня – Міжнародний день музеїв

Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) було прийнято пропозицію про заснування цього свята. І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.
Кожна держава має свої культурні корені, зібрані в музеях і виставкових залах, які дозволяють всім охочим долучитися до світу прекрасного і вдихнути на повні груди повітря, просочене духом часу. Україна володіє безцінними музейними колекціями – археологічними, історичними й художніми. Для України цей день виходить далеко за межі професійного свята й має загальнонаціональне значення, адже здатність зберігати та збільшувати свою культурну спадщину свідчить про зрілість і духовний розвиток нації.
У цей день музеї відчиняють свої двері для усіх охочих безкоштовно подивитися експозиції, послухати тематичні екскурсії чи лекції, але більшість музеїв України цього дня залишать свої двері зачиненими для відвідувачів.
Щоб вберегти нашу культурну спадщину від знищення, музейні експонати здебільшого евакуйовані, заховані в укриття або огороджені захисними спорудами. У деякі музеї російські загарбники поцілили ракетами, цілком свідомо знищуючи надбання українського народу.
Так, 27 лютого російські загарбники спалили Іванківський історико-краєзнавчий музей. Завдяки героїзму працівників музею, які під обстрілами рятували картини Марії Примаченко з палаючої будівлі, частину картин з унікальної культурної спадщини збережено, однак близько 25 картин художниці, на жаль, ми втратили назавжди. 21 березня російська авіабомба знищила Маріупольський художній музей імені А.І. Куїнджі, заснований у часи української незалежності. Оригінали картин всесвітньо відомих майстрів – Івана Айвазовського, Миколи Глущенка, Тетяни Яблонської, Михайла Дерегуса та інших – тепер навіки втрачені. На щастя, оригіналів творів Архипа Куїнджі в музеї на момент трагедії не було. В ніч на 7 травня розбомблений Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка, найцінніші експонати були заздалегідь евакуйовані, але будівля повністю зруйнована.
На жаль, українську землю цинічно нищить безпринципний ворог, й вичерпний перелік культурних втрат можливо буде зробити лише після вигнання загарбників з української землі.