cOAlition S публікує результати консультацій щодо бачення майбутньої системи наукової комунікації

cOAlition S оголосила про публікацію результатів консультації з науковою спільнотою щодо пропозицій “До відповідального публікування” (Towards Responsible Publishing – TRP). Цей документ, підготовлений cOAlition S, представляє бачення майбутньої системи наукової комунікації.

Консультації, проведені Research Consulting та Центром вивчення науки і технологій Лейденського університету (CWTS), залучили понад 11 600 респондентів з усього світу. Ця широка участь забезпечила багатий спектр інсайтів та точок зору.

Документ має на меті виголосити підтримку принципам TRP, таких як публікація препринтів, відкрите рецензування та відкрите ліцензування. Крім того, висновки підкреслюють необхідність глобальної співпраці для зміни механізмів визнання і винагороди, особливо між дослідницькими організаціями, установами, що здійснюють дослідження, і університетами, щоб включити ширший спектр наукових результатів. Також висловлено бажання перенаправити витрати в системі наукової комунікації на більш відповідальні практики.

Повний звіт разом із супровідними наборами даних доступний для громадськості на платформі Zenodo за посиланням https://doi.org/10.5281/zenodo.11243942.

Протягом наступних тижнів фінансуючі організації cOAlition S ретельно розглянуть звіт і опублікують відповідь до кінця 2024 року.

Деталі тут