З 1 по 20 серпня 2019 року у приміщенні ДНТБ України проходитиме тематична виставка видань з фонду до 100-річчя від дня народження Бориса Ієремійовича Вєркіна.

Борис Ієремійович Вєркін закінчив Харківський університет (1940). З 1940 року працював інженером Харківського електромеханічного заводу. У 1946-1960 роках працював у Харківському фізико-технічному інституті АН УРСР. У 1960—1988 роках — директор створеного за його ініціативою у Харкові Фізикотехнічного інституту низьких температур АН УРСР (з 1988 — почесний директор).

Спільно з Б.Г. Лазарєвим відкрив і системно вивчав (1949—1951) осциляції магнітної сприйнятливості у широкого кола металів, показавши загальнометалічну природу таких осциляцій. Вніс внесок у вивчення природи магнітних властивостей металів, у вирішення проблеми електронного енергетичного спектру металів. Розробив (1967—1975) метод тунельної спектроскопії. Довів можливість кристалізації молекул РНК та ДНК, запропонував новий метод вивчення міжмолекулярних взаємодій макромолекул — польову мас-спектроскопію, вивчав тунельні спектри ряду біологічних молекул. Одержав низку нових результатів у кріогенному та космічному матеріалознавстві. Вирішив завдання моделювання поведінки рідини в умовах невагомості. Спільно з співробітниками створив перші в країні потужні надпровідні електричні машини, пасивні системи охолодження з твердим холодоагентом, ряд надпровідникових приладів.

Вєркін Б.І. був нагороджений орденом Леніна, орденом Вітчизняної війни 1-го ступеня, орденами Жовтневої Революції, Червоного Прапора, «Знак Пошани», дев’ятьма медалями, Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР.

У 1997 р. Національною академією наук України була заснована Премія НАН України імені Б.І. Вєркіна, яка вручається Відділенням фізики і астрономії НАН України за видатні наукові роботи в галузі фізики і техніки низьких температур.

Ім’я Б.І. Вєркіна носить також створений ним Фізико-технічний інститут низьких температур.

На фасадах Фізико-технічного інституту низьких температур і житлового будинку, де жив Борис Ієремійович, встановлено меморіальні дошки.

В експозиції: монографії, наукові збірники, періодичні видання, описи до патентів на винаходи та корисні моделі.

Запрошуємо відвідати нашу виставку!

Повний текст інформаційного повідомлення до 100-річчя від дня народження Вєркіна Бориса Ієремійовича